Yule - aktivity a recept na Yule log
Publikováno 24.12.2020 v 14:14 v kategorii Kolo roku, přečteno: 57x
- ozdoba stromečku
- 4 vejce
- 60 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
- 300 g hořké čokolády
- 125 g másla
- 180 ml smetany ke šlehání 30%
- 1 lžička instantní kávy
- 60 g lískových oříšků
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce džemu
- 1 bílek
- 60 g cukru moučka
- 1 špetka soli
- 30 g čokolády na vaření
- kakao
Krok 4: Nyní se pusťte do rolády.
Krok 6: Nyní ušlehejte do pěny i žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Prosejte k nim mouku a opatrně zapracujte sníh. Rozetřete v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C dozlatova.
Krok 7: Ihned po upečení plát těsta vyklopte na čistou utěrku, papír stáhněte, otočte a takto roládu i s utěrkou a papírem zarolujte.
Krok 8: Když má roláda pokojovou teplotu, potřete ji necelou polovinou krému, do které zamíchejte meruňkový nebo jiný výrazný džem. Zavařeninu ale můžete klidně vynechat, krému je dost na potření zevnitř i zvenčí i bez ní. Piškot opět zarolujte.
Krok 9: Kousek rolády na šikmo odkrojte a položte k boku jako na fotce. Nyní celou roládu potřete zbylým krémem, stěrkou nebo vidličkou naznačte kůru, a nechte v chladu zatuhnout, ideálně do druhého dne.
Krok 10: Z pečení lineckého cukroví mi zbyl jeden bílek, tak jsem z něj ještě upekla houbičky na ozdobu. Bílek se špetkou soli ušlehejte úplně do tuha, postupně přisypte cukr a šlehejte dalších 5 až 10 minut, až je tuhý tak, že jde rozříznout nožem. Hladkou zdobicí špičkou na pečicí papír tvořte malé bobánky a vyšší užší nožičky (pozor, trochu se při pečení nafouknout) a pečte asi hodinu při 120 °C dosucha. Nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Do kloboučků udělejte nožem dírky, potřete rozpuštěnou čokoládou a přilepte nožičky.
Krok 11: Zatuhlými houbičkami pak poleno dozdobte a lehce je posypejte kakaem. Na ozdobu se vám budou hodit i brusinky a pro efekt i nejedlá dekorace, jako jsou šišky a jehličí.
---------------------------------------
Jaká je vaše nejoblíbenější vánoční pohádka? Za mě jednoznačně vede Anděl Páně 2 (jednička nebyla špatná, ale dvojka je lepší :) ), Princezna ze mlejna a Princenza ze mlejna 2.
Vaše Gray
Komentáře
Celkem 6 komentářů
☽ Rhea Elwynn Mirimë ☾ 25.12.2020 v 13:00 Krásný článek :) mám ráda grinche, toho starého :DD
Lennie 25.12.2020 v 16:20 Díky :)
polaria.infoblog.cz 25.12.2020 v 20:36 Ano, další úžasný článek. A díky za recept:)
Lennie 25.12.2020 v 20:41 Díky a nemáš zač :) Pokud vyzkoušíš, určitě napiš, jak to dopadlo a jaká byla chuť
polaria.infoblog.cz 25.12.2020 v 21:07 Heh, bude asi dost problém sehnat ingredience. Moje rodina bohužel žije jako králíci, takže ani kravské mléko nebo cukr u nás nenajdeš. Ale pokud se nějakým zázrakem zdaří, určitě se ozvu:D
Lennie 25.12.2020 v 21:16 Ou, to je blbé :/ Tak hodně štěstí :D